Saturday, 19 September 2015

Mengidam Manis-manis Time Period


Assalamualaikum.

PMS (pre-menstrual syndrome) ni special utk wanita je. Org laki tak merasala perubahan cam kita org pompuan rasa. Setiap ciptaan Allah pasti ada hikmahnya. Kan?

Cerita harini cerita bab PMS. SR olah dari satu artikel.

Survey yang dibuat oleh penulis artikel yg SR share ni mengatakan 50% wanita akan makan lebih junk food semasa period,makan makanan segera dan makan manis-manis.

Penulis ni bagitahu yg beliau pun sama sebijik macam survey yang dia conduct. So dia dah risau sebab bila dia buat research dia dapati tabiat makan manis dan makan makanan segera ni boleh mempercepatkan proses penuaan.

Dr Danial Sister kata (world renowed anti-ageing expert). PMS disebabkan oleh rendahnya tahap progesterone dlm kitaran haid. Bila rendah, maka wujudlah mood swing,bad mood. Bila stress bad mood bagai so kita akan cari makanan yg buat kita happy. Selalunya manis la makanan yg kita cari. Org period dgn coklat memang takleh dipisahkan. Ini apa yg SR nampakla.

Biasa kita dgr dgn makan coklat akan buat kita rasa happy. Lagi satu coklat sangat sinonim dgn wanita. Ini semua sebab level progesterone rendah la cam Dr. Danial bgtau.

Lagi satu, Dr.Daniel kata kalau kita makan makanan bergula banyak sangat akan menjadikan kulit kita cepat tua,kusam dan cepat berkedut.(hohohoho..nangis!).

Ini disebabkan gula dalam darah ni attach dengan protein dan membentuk molekul yg merbahaya yg dinamakan AGE. AGE ni (advanced glycation end-product).

AGE ni akan musnahkan protein, sel-sel badan keras,tak fleksible. Collagen kulit kita juga akan cenderung kepada kerosakan pada umur 35 dan akan meningkat dengan lebih cepat.

So, kalau kita amik banyak gula, banyakla AGE ni membiak dalam badan kita. Jadinya cepat tuala kita.cepatlah kulit berkedut..(hohohoho..nangis lagi).


Awet muda


Gula pun bahaya kalau kita amik berlebihan. Boleh menyebabkan diabetes. SR yakin bab diabetes tu semua org pun tau kan. Tapi bab tringin makan manis-manis time peroid mesti ramai tak tau, termasukla SR.

Lagi satu info nak bagitau, ini info dari Nutritionist SR dapat time pegi talk haritu. Kate Leinweber pun sependapat dengan SR tau (ehehe..perasan). Bila nak dekat-dekat period sampaila datang period badan kita kita perlukan lebih magnesium.

Korang tahu tak? Biji koko sangat kaya dgn magnesium. Kalau tringin makan manis-manis tu makanla coklat bar. Tapi jgn banyak-banyak sangat nanti terlebih gula. Oat dgn sayur hijau pun banyak magnesium. Magnesium ni penting utk elak cramp perut time period, sembelit,cik b membengkak, sakit kepala. Sape yang sakit senggugut refer label GLA kat entry ye. harap dapat membantu korang.

Wanita ni special kan? Allah sayang lebih bak kata kak ros dalam upin ipin..ehehe. Jadi jagala diri kita. Sayangla diri kita. Kalau kita tak sayang sape nak sayang lagi kan. Lagi satu badan kita ni pun satu amanah. Kena jaga,tak bolehla cincai-cincai je makan sebarangan.




Kalau utk penjagaan kesihatan wanita SR cadangkan ambil set ni. Boleh ambil tak kira samada period atau tak. Anytime boleh ambil.

👑Vitalea
👒B Complex
👑Vita C
👒GLA
👑Peppermint Ginger
👒ESP

Kalau rasa banyak sangat atau nak bajet-bajet ataupun nak try dulu satu dua vitamin boleh roger SR. Boleh SR adjust yg mana sesuai dengan korang ye.

lmu yg dikongsikan harini SR import dari Antonia Mariconda ye. Beliau ni seorang Award winning beauty blogger, author, Sky TV presenter, celebrity beauty consultant, founder of safety in beauty campaign.


***SR tak pulak rasa nak makan manis-manis time tu..tak lalu makan adela.hihih..


Regards,
Rahmah
Write with Love and Passion


I

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Ummi Amni~Haziq

5 comments:

  1. Saya pun klu PMS cenderung craving benda2 manis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah..jaga2..nanti terlebih sweet..hehe

      Delete
  2. errrr jenuh jugak tu. makan manis2 selalu pun nanti gemsss huuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gemsss pastu diabetes..huhu..nauzubillah

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...