Tuesday, 26 November 2013

Nabi Suka Minum Air Sejuk !!!!

Assalamualaikum..


Biar betul??? Minuman sejuk kan tak bagus !!!! Takpe, takpe...jom baca sampai habis dulu. Artikel ni saya ambil dari Majalah Q & A. 

keburukan ais
Ice Cubes


Nabi lebih memilih untuk minum air sejuk berbanding air biasa. "Antara banyak-banyak jenis minuman, rasulullah suka minuman manis dan sejuk." (Saidatina Aishah r.a). Hadith itu bermaksud Baginda menggemari minuman manis dan sejuk, iaitu samada campuran madu atau "nabiz" (rendaman buah tamar).

Air sejuk yang nabi suka bukan minuman berAIS ye ... ais dan sejuk tu banyak beza dia. Air sejuk yang nabi minum tu ialah air yang disimpan semalaman di dalam bekas tertutup. Kebiasaannya orang arab simpan air dalam takar atau bekas yang dibuat dari kulit unta.

Kalau kat Malaysia, kita boleh simpan air dalam labu sayung ataupun tembikar tanah sebab air dia confirm sejuk, saya dah pernah try..walaupun cuaca panas memanjang, air dalam tu maintain sejuk je.

air sejuk sangat
Labu Sayung


Kalau dari segi hukum plak, MAKRUH hukumnya minum air terlampau sejuk (BERAIS) dan PANAS. Kalau dari sudut perubatan pula, minum terlalu panas boleh merosakkan saluran esofagus. 

minum ais
2 in 1. Gambar dan Nasihattttt!!!!


Apa yang nabi dah buat, kita pun buat, in sha allah ganjaran pahala untuk kita sebab menghidupkan sunnah nabi. walaupun benda yang simple, ikut jela, tak rugi pun. Apa yang nabi buat mesti ada sebab dan kebaikan disebaliknya yang kita sendiri tak tahu. Semoga kita semua beroleh manfaat darinya...amiinnn.

Regards,
~Rahmah~
Write with Love and Passion

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Ummi Amni~Haziq

2 comments:

  1. oo ok :) nice sharing.kena beli labu sayung pasni :)

    ReplyDelete
  2. This is a very joyful day of my life because of the help Dr.Odudwa has rendered to me by helping me get my ex husband back with his magic and love spell. i was married for 6 years and it was so terrible because my husband never trusted me and he was really cheating on me and was seeking for a divorce, i love him so more and we had 2 kids together, i love my children and i want them to live and stay close with their both parents, i was so desperately needed to put a stop to the divorce and return love and trust into the relationship.
    So when i came across Dr.Oduduwa email on the blog post comments on how he has helped so many people to get their ex back and help fixing relationship.and make people to be happy in their relationship.
    i explained my situation to him and then seek his help but to my greatest surprise he told me that he will help me with my case and here i am now celebrating because my Husband has change totally for good. He always want to be by me and our lovely kids and can not do anything without my present, he now love me more than ever before.
    i am really enjoying my marriage, what a great celebration. i will keep on testifying on the internet because Dr.Oduduwa is truly a real spell caster. DO YOU NEED HELP THEN CONTACT DOCTOR ODUDUWA THE GREAT..
    NOW TODAY CONTACT ODUDUWA VIA EMAIL: dr.oduduwaspellcaster@gmail.com or Whatsapp no.: +2348109844548
    Dr.oduduwa can also solve problems like: STOP DIVORCE,DESPERATE NEED TO DIVORCE, BRING BACK EX, SPELL TO WIN COURT CASE, SUCCESS AND BREAKTHROUGH SPELL, BLACK MAGIC POWERS FOR FAME, POWER AND WEALTH. etc.
    visit his blog droduduwaspellcaster.wordpress.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...