Tuesday, 31 December 2013

Set Menyusu Bajet

Assalamualaikum...

Apa khabar semua ibu-ibu menyusu..rindu saat2 macam ni. saat2 pump susu, buat stok, kelam kabut bila susu drop, semua ni cabaran dalam penyusuan si comel yang kita sayangi. demi memberikan mereka susu yang terbaik.

cakap pasal cabaran ni, memang ibu banyak berkorban hanya untuk pastikan si comel kesayangan kita mendapat hak mereka, ade yang sampai stok rosak sebab black out, ade yang dapat tentangan dari orang sekeliling, hubby tak support, taska tak pandai handle EBM, macam-macam lagi la.

Ada juga ibu yang sanggup buat apa saja untuk dapatkan stok yang banyak. ada yang sanggup makan pegaga, blend buat jus walaupun seumur hidup tak lalu telan pegaga. ada yang sanggup makan lobak putih (saya tak suka tapi pernah juga masak dan makan.).

Dan last-last sekali cuba tu cuba ni, saya jumpa Shaklee. saya try set menyusu dia yang ada 4 jenis vitamin. Vita Lea, B Complex, Vita C, dan Alfalfa. Kemudian saya try ESP plak, time tu dah mula seronok makan vitamin. bukan apa, sebab saya rasa kuat, tak letih dah. Bila saya try ESP, alhamdulillah, susu saya pekat. anak puas, minum skit je dah puas...2 jam sekali baby akan mintak susu. ok la tu, ade setengah yang mintak susu setengah jam sekali. lagi kerap menyusu lagi bagus sebenarnya, lagila banyak susu dihasilkan.

Set Bajet yang saya nak offer untuk ibu-ibu adalah ESP dan Alfalfa.

Apa itu ALFALFA????

tumbuhan yang kaya dengal pelbagai nutrisi. membekalkan nutrisi dan zat yang kebanyakannya tak terdapat dalam buah-buahan mahupun sayuran. kaya dengan protein, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia. paling dasyat, 10 biji alfalfa bagi kita nutrisi menyamai segelas susu.

alfalfa telah digunakan secara tradisional untuk menambah kuantiti susu ibu. khasiatnya yang banyak membuatkan badan kita cergas dan sihat. Badan yang sihat dan cukup nutrisi ditambah dengan menu harian kita yang lengkap in sha allah dapat menghasilkan susu yang cukup untuk anak kita.

berikut adalah testimoni2 set menyusu dengan bantuan supplement SHAKLEE.






Apa yang ibu-ibu dapat dengan set menyusu bajet ni? selain membantu menambahkan kuantiti dan kualiti, ade manfaat2 lain:
susu badan pekat

ESP

  • produk berasakan protein dr kacang soya yg tidak diubahsuai genetiknya (Non-GMO).
  • membantu mengurangkan berat badan.
  • membuat ibu dan anak cepat berasa kenyang.
  • membantu memekatkan susu ibu.
  • membantu mencantik dan mencerahkan kulit muka dan keseluruhan badan.
  • dapat mengawal gula dan kolestrol dalam badan, osteoporosis dan sakit jantung.
  • membantu memberikan tenaga segera.
  • badan lebih bertenaga dan cergas melakukan kerja2.
tambah susu badan
ALFALFA
  • membantu mengurangkan alahan seperti resdung.
  • melegakan keletihan.
  • membantu mengurangkan athritis.
  • mencuci hati, darah dan usus.
  • membantu menyingkirkan lemak dan kolestrol.
  • sebagai kacip fatimah untuk wanita.
  • membantu membersihkan usus dan detox.
  • membantu mengurangkan berat badan
  • milk booster untuk ibu menyusu.
alfalfa boleh didapati dalam 2 size. 
700 biji & 330 biji.

harga runcit untuk kedua-dua item ini ialah RM257.50.
Kalau rasa-rasa cam mahal sangat, sila mintak harga diskaun ye. kalau tak mintak diskaun, takdela diskaun yeee !!!

regards,
~Rahmah~
Write with Love and Passion


 






Terima Kasih Sudi Singgah Blog Ummi Amni~Haziq

Sunday, 8 December 2013

10 Sebab Ibu Gagal Menyusukan Bayi dengan Susu Ibu

Assalamualaikum..

Hai ibu-ibu yang saya sayangi, saya juga seorang ibu seperti anda dan juga pernah mengalami situasi yang anda hadapi dalam dunia penyusuan bayi. Atas sebab itula saya terpanggil untuk share sebab-sebab yang boleh membuatkan ibu gagal untuk menyusukan anak masing-masing. Ini adalah berdasarkan pengalaman saya dalam menyusukan 2 orang anak saya. Anak pertama saya gagal, anak kedua, syukur alhamdulillah, saya bangkit dari kegagalan yang lepas dengan izin allah. 

Hak anak untuk mendapat susu dari ibunya.


1. Kurang ilmu pengetahuan mengenai penyusuan susu ibu.
Penyusuan ibu ialah satu jalan yang berliku lebih-lebih lagi ibu yang berkerjaya. Ibu semestinya melengkapkan diri dengan ilmu dan join supporting group untuk mendalami ilmu berkenaan dengan penyusuan bayi dengan susu ibu. masalah dalam penyusuan akan menjadi lebih mudah dan senang ditangani dengan adanya persekitaran yang membantu anda untuk berjaya di dalam bidang ini.

2. Terlalu awal mendedahkan penggunaan botol kepada bayi
akibatnya bayi lebih suka minum dari botol berbanding direct feeding. direct feeding terbukti dapat menghasilkan pengeluaran susu yang banyak dan memenuhi keperluan bayi,mengeratkan kasih sayang dan memberi ketengangan kepada ibu.

Jangan terlalu awal beri susu dalam botol


3. Fikir bahawa susu tidak cukup untuk bayi.
Susu ibu dihasilkan mengikut keperluan bayi anda. Susu ibu yang baru melahirkan anak memang agak sedikit jika dibandingkan dengan ibu yang mempunyai anak berumur 6 bulan. Yakinlah, susu anda akan bertambah dari hari ke hari.

4. Pemakanan Tidak Seimbang.
Makanan adalah komponen utama dalam penghasilan susu ibu. Makanan berkhasiat dan kaya dengan nutrisi adalah penting bagi menghasilkan susu yang cukup dan berkhasiat untuk anak. Makanan ibu mestilah seimbang dan ibu digalakkan supaya mengamalkan supplement bagi menampung kekurangan nutrisi dalam pengambilan makanan seharian. Supplement juga membantu ibu dalam memberikan tenaga dan kecerdasan badan kerana banyak nutrisi dalam badan ibu telah disalurkan bagi tujuan penghasilan susu ibu.

Makan Mesti Seimbang


5. Tidak suka minum air masak/suam.
Susu ibu memerlukan air bagi menghasilkan susu. Minum air sekurang-kurangnya 3 Liter sehari bagi menggantikan air yang hilang dari badan ibu dan juga untuk menghasilkan lebih banyak susu. Kurangkan kafein dan ais kerana boleh mengurangkan penghasilan susu ibu

6. Tiada sokongan dari suami.
Suami adalah teman paling akrab dengan isteri. Kegagalan suami memahami naluri dan keinginan isteri untuk menyusukan anak sehingga 2 tahun mematahkan harapan isteri. Digalakkan suami mengambil tahu bab-bab keibubapaan dan penyusuan ibu dengan mendalam agar sedar betapa pentingnya menyusukan bayi dengan susu ibu.

suami mithali
Isteri perlukan sokongan dari suami

7. Tiada Sokongan dari Pengasuh Taska.
Sesetengah Taska tidak didedahkan dengan cara pengendalian susu ibu. Pilihlah Taska yang berdaftar dengan JKM kerana JKM mempunyai galakan dan didikan kepada Taska-taska yang berdaftar mengenai pengendalian susu ibu. JKM juga menitikberatkan soal penjagaan bayi yang betul dan menitikberatkan soal keselamatan bayi seperti tercekik susu.

8. Kurangnya sesi mengepam di pejabat.
Ibu yang berkerjaya agak sibuk dengan tugasan di pejabat. Cara terbaik ialah dengan mempunyai breastpump berfungsi automatik. Dengan breastpump automatik ini akan menjimatkan masa dan pada yang sama ibu boleh melakukan kerja dan memandu sambil mengepam. Dengan mengosongkan payudara, satu signal akan dihantar ke otak supaya menghasilkan lebih banyak susu.

Set Menyusu Shaklee
Berusahalah wahai ibu
9. Stress
Stress sangat merbahaya untuk jantung kita juga selain membantutkan pengeluaran susu ibu. Ibu digalakkan mengamalkan zikir-zikir untuk menenangkan hati semasa mengepam dan fokus pada anak in sha allah ibu akan merasa tenang. Pengurusan masa juga sangat penting agar kerja diselesaikan terlebih dahulu sebelum mengepam untuk mengelakkan ibu memikirkan soal kerja semasa mengepam.

10. Breastpump yang tidak berkesan.
Keadaan breastpump juga memainkan peranan yang penting. Sesetengah breastpump tidak berupaya mengosongkan payudara dengan sempurna dan ada juga yang menyakitkan. Pilih breastpump yang berkualiti dan jenama yang digunakan ramai. Emosi menahan sakit dan tidak tenang semasa mengepam juga mempengaruhi pengeluaran susu. 

Semoga bermanfaat kepada ibu-ibu yang hebat yang mempunyai hasrat murni ini. Semoga kita diberi ganjaran pahala dan diberkati allah dengan memilih untuk menyusukan bayi kita dengan susu kita sendiri dan jangan mudah putus asa !!!

susu terbaik
I L.O.V.E susu ibu 


Regards,
~Rahmah~
Write with Love and Passion





Terima Kasih Sudi Singgah Blog Ummi Amni~Haziq

Friday, 6 December 2013

Memang Jimat Duit Gila !!!



Assalamualaikum...

Kali ni kita direct diskas keistimewaan Water Pitcher Shaklee.

☑ SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain.
Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.


Beza air yang ditapin dengan yang tak ditapis.

☑PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos
Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.


Set Get Clean Water Pitcher by Shaklee

☑HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa
Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.



☑MESRA ALAM: Memelihara alam sekitar
Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.


Bahaya minum air yang tidak ditapis. Bahaya dia kita tak nampak sehari dua, makan tahun baru nampak. Kalau pergi kat doktor pun, doktor tak cakap awak ni sakit disebabkan minum air di Malaysia, di Endon, di Afrika, memang takde, doktor pun tak tahu ataupun tak perasan yang korang minum air tak ditapis. Nanti doktor biasanya nasihat jaga pemakanan, tidur yang cukup, jangan stress, banyak lagila. Kalau doktor-doktor sekarang ni diorang siap promote shaklee lagi adela...doktor pun ade buat side income dengan Shaklee, siap jual dekat klinik lagi. Lagipun kalau bagitahu doktor yang kita amalkan produk Shaklee, diorang akan cakap bagus, tak ade masalah, boleh teruskan.

Air yang tercemar juga banyak mengundang masalah. Negara kita menuju ke arah negara maju, pertanian, perkilangan, perindustrian memang tengah pesat membangun. Industri-industri semua ni banyak menggunakan baha-bahan kimia dan sisa-sisa semua ni dialirkan ke sungai. Jangan lupa ye, sungai tu sumber air minuman kita kat rumah ye.

Ini kesan-kesan bahan kimia yang menjejaskan kesihatan kita.

a) Pencemaran dari Proses Pertanian e.g Benzena
Kesannya terhadap kesuburan

b) Pencemaran Hasil dari Industri e.g Atrazine
Kesannya bioleh mengundang kanser.

c) Pencemaran dari Penggunaan Logam Berat e.g Plumbum
Kesannya terhadap perkembangan IQ, dan perkembangan fizikal yang agak terbantut.

d) Pembasmian kuman yang digunakan di dalam air e.g klorin
Kesannya terhadap hati, buah pinggang dan gangguan pada sistem saraf.

Filter dia boleh ditukar sendiri. Tak payah panggil saya datang tukar, nanti saya cas travelling dan kos peluh keringat saya lagi. Sangat simple, bila air dah cukup 80 gelen dituras, boleh tukar filter dia..80 gelen tu akan ambil masa lebih kurang 4 bulan. Filter dia sangat murah, serious cakap.

1 komponen je yang perlu ditukar!!! yang lain REUSE.
Filter dia diperbuat dari tempurung kelapa, sangat natural. takde tulang-tulang haiwan, tulang-tulang ba** semua tak de.

Now, sila enjoy watching video camne nak handle water pitcher ni. Camne nak guna, nak buka, nak pasang dan sebagainya.



Tak payah saya nak buat perbandingan jenama tu, jenama ni dengan Water Pitcher Shaklee ni. Nilai sendiri dan nilai balik jenama yang anda guna..Letrik mahal tau sekarang, Water pitcher ni tak pakai letrik, mudah bawa, nak pegi picnic pun boleh bawa, tak payah nak bawa botol-botol mineral, dah la kena beli, berat plak tu. Buat pe susah-susah, buka paip, terus isi dalam jug lepas tu minummmmm!!!!

Dapatkan harga istimewa dari saya dengan pembelian Get Clean Water Pitcher. kalau tak bagitau nak special price, saya bagi harga mahal la...ehehe...

Regards,
~Rahmah~
Write with Love and Passion



Terima Kasih Sudi Singgah Blog Ummi Amni~Haziq

Monday, 2 December 2013

Air : Bukan Sebarangan Cecair !!!!!

Assalamualaikum...

Air memang sangat penting dalam hidup kita. Kalau diberi pilihan untuk pilih salah satu di antara elektrik atau air ni, mana satu pilihan korang? Kalau tanya saya, saya memang pilih air, biar la panas, pakai baju berkedut (tak boleh iron baju), bergelap dan banyak lagi benda-benda yang tak boleh buat kalau takde elektrik.

Biarla takde letrik dari takde air. Nak mandi, nak masak camne pulak??? Nak buat susu anak??? Orang Islam memang sangat perlukan air untuk bersuci, bayangkan kita kena buat tayammum untuk solat. Seumur hidup, saya tak pernah buat tayammum, kalau tetiba kena buat tayammum, mau rasa tak puas solat, kekok, janggal semua ade.



Lagi satu orang Malaysia ni kena banyak bersyukur, kita ade sumber air yang baik, kawasan tadahan yang besar, empangan sana empangan sini. Negara-negara lain ade yang masih kekurangan sumber air, kalau ade pun, air dia macam air milo tu. Kat Malaysia ni siap ade Taman Tema Air lagi, punya la banyak air, siap boleh membazir lagi. Gosok gigi biar air terbuka, ambil wuduk macam nak basuh kereta, macam-macam lagilah kalau nak cerita.

Kita ada pilihan kat Malaysia ni, pilih untuk dapat sumber air yang lebih baik. Air yang disalurkan kepada kita ni air yang berklorin. Klorin ni satu bahan kimia yang diguna untuk merawat air. Air sungai kita tercemar, orang buang sampah, itik mati, ayam mati, perabot buruk, orang kena bunuh pun orang campak dalam sungai, bayangkan segala jenis bakteria, racun, bahan kimia semua ada dalam sungai tu. Lagi kotor sungai tu, lagi la banyak klorin ditambah.Walaupun kita masak air dengan 100 darjah cecius, bakteria mungkin mati tapi klorin yang ada tak boleh hilang dengan suhu panas tadi apatah lagi logam-logam berat seperti plumbum dan sebagainya.  Klorin tak elok untuk kita tau, badan kita perlukan bahan-bahan yang free chemical atau dalam kata lain bahan semulajadi. 



Air yang dimasak dengan suhu yang tinggi tak mempunyai apa-apa khasiat di dalamnya, kosong. Pernah saya tanya ustaz di Pusat Rawatan Al Hidayah dulu sebab ustaz ni prefer air mineral. Dia tak galakkan kita datang berubat bawa air dari rumah sebab air yang kita masak di rumah tak ada khasiat. Molekul-molekul dia pun tak cantik dan sukar untuk memberikan impak yang baik kepada kesihatan kita bila dibacakan ayat-ayat suci. Sape yang airnya ditapis di rumah silakan bawa tapi kalau setakat air dari paip kemudian dimasak ,baik bawa air mineral je.

Ajaibnya air
Air juga makhluk Allah, pls jgn membazir !!!!
Saya dengar topik AIR ni dibincangkan oleh Prof Datin Dr Azizan binti Baharuddin, bahawa air ni juga makhluk allah dan ia ialah makluk ciptaan allah yang terawal sekali.Air ni elemen utama wujud sebelum Allah ciptakan langit dan bumi. Kat sini kita boleh lihat pengiktirafan Allah dan juga kepentingan air di situ.

Orang Islam dikurniakan dengan kelebihan air zam-zam. Air zam-zam ni bukti kebesaran allah. Dan air juga ada keupayaan untuk merekod. Sebab tu dikatakan air zam-zam sangat mujarab kerana di tanah suci tempat umat islam berdoa dan bermunajat kepada allah.

Sebab tu kita jangan pandang remeh bab-bab air ni, kalau kita relate sains dan islam, lagi tercengang dan ternganga mulut kita bila dapat tau ilmu-ilmu sains ni. 

Best sangat, saya memang suka subject sains pun kat sekolah dulu. alhamdulillah SPM memang score subject sains. Kalau ada peluang lagi nanti saya share lagi topik-topik berkenaan dengan islam & sains ni.










Ni saya nak highlight skit berkenaan dengan air bersih dan pure, Shaklee ada penapis air yang sangat besttt, boleh, penapisnya dari tempurung kelapa, so natural and safe!!!
  • Tak payah guna elektrik
  • Jimat elektrik
  • Senang dibawa
  • Rasa lebih sedap
  • Diiktiraf oleh Water Quality Association dapat menyingkirkan plumbum, klorin merkuri, kadmium dan sebagainya.
Dah panjang sangat dah entri ni..jumpe lagi nanti special saya cite tentang specialnya Wate Pitcher by Shaklee okkkkk !!!

Regards,

~Rahmah~
Write with Love and Passion










Terima Kasih Sudi Singgah Blog Ummi Amni~Haziq

24 Manfaat Omega 3 dalam OMEGAGUARD Shaklee !!!

Assalamualaikum.


Yup, kali ni exclusively cerita kelebihan/kebaikan yang anda akan dapat dengan membeli sebotol OmegaGuard Shaklee. 24 manfaat ye, bukan satu dua je tau....di dalamnya ada kandungan Omega 3 yang tinggi. Jom check apa manfaat Omega 3 ni kepada kita...

24 Manfaat Omega 3 Dalam Omega Guard Shaklee

1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3. Mencegah salur darah dari tersumbat
4. Omega 3 dapat mengelakkan strok
5. Mengekalkan tekanan normal darah
6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7. Mengurangkan sakit kepala
8. Merendahkan kolestrol
9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan
otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE
(lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout




DHA EPA Omega 3
Minyak Ikan Terbaik Dunia


Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-



- Mencegah insomnia
- Mengurangkan tekanan emosi
- Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
- Membantu memperbaiki masalah autism
- Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
- Mengurangkan masalah schizophrenia
- Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak


Haaaaa....best kan???? untuk asma memang sangat bagus. Customer saya memang suka bagi anak diorang Omega ni, untuk mencegah asma dan juga untuk ketajaman minda. Omega dan Mealshakes memang khas untuk anak pengidap asma.

Regards

~Rahmah~
Write with Love and Passion
Terima Kasih Sudi Singgah Blog Ummi Amni~Haziq

Sunday, 1 December 2013

Minyak Ikan : Beza Jenama Shaklee dengan Jenama-jenama Lain di Pasaran

Assalamualaikum


Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. 

Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement. 

Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh. Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima. 

Tak guna juga kita ambil makanan yang tinggi kandunga DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik. Jadi amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik. 


Kelebihan Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee:

 1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak
dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies) 


2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi 
toksik. 


Qualiti tiada Tandingan

3. Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan


4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA


5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.


omega 3
Omega 3 atau Lemak Ikan ????

6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini 


7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrak omega3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.


EPA DHA
Sebab Kenapa mesti pilih Shaklee Omegaguard !!!

Banyak bezanya kan???...memang banyak minyak ikan di pasaran, tetapi please cari yang betul2 terbaik ye..sama jugak macam laksa, asam pedas. ramai je yang jual, tapi yang sedap dan bersih tu susah nak cari. yang sedap tapi tak berkahsiat tu pun satu hal jugak..mesti salah satu kriteria miss. susah nak dapat yang buat kita betul-betul puas hati.. Kita spend duit, tak kira la mahal atau murah, tapi semua nak yang berkualiti. Saya pun pengguna jadi saya faham apa yang anda semua rasa...

Regards,
~Rahmah~
Write with Love and Passion


Terima Kasih Sudi Singgah Blog Ummi Amni~Haziq

Promosi Bulan December 2013: OMEGAGUARD !!!!

Assalamualaikum...

Omegaguard Shaklee
Omegaguard



Promo bulan December ni ialah OMEGAGUARD. Minyak ikan terbaik dunia...minyak ikan memang banyak di pasaran kita, tapi awas ye, hati-hati memilih, jangan terbeli minyak ikan yang KAYA dengan lemak ikan...dan make sure minyak ikan yang anda pilih tu mempunyai proses penyulingan yang ketat.

Siapa yang sesuai utk ambil omega guard ni?????????


  • ibu hamil
  • ibu menyusu/berpantang
  • kanak-kanak (1 tahu ke atas)
  • lelaki
  • warga emas
  • pengidap darah tinggi, kolestrol tinggi, diabetes
  • mereka yang ingin menurunkan berat badan
  • dan mereka yang inginkan jantung yang sihat

Beli 6 free 1 tau.. boleh share dengan adik beradik. kalau beli harga promotion ni, siap boleh dapat free membership dan cash rebate lagi tuuu....rugi sangat sape yang tak grab peluang ni...

Mak saya memang amik Omega ni, untuk kolestrol dan sendi2 combine dengan kalsium...memang terbaik untuk warga emas...alhamdulillah, tak kebas-kebas tangan dan kaki, paras kolestrol pun cantik...


Regards,

~Rahmah~
Write with Love and Passion






Terima Kasih Sudi Singgah Blog Ummi Amni~Haziq

Tuesday, 26 November 2013

Nabi Suka Minum Air Sejuk !!!!

Assalamualaikum..


Biar betul??? Minuman sejuk kan tak bagus !!!! Takpe, takpe...jom baca sampai habis dulu. Artikel ni saya ambil dari Majalah Q & A. 

keburukan ais
Ice Cubes


Nabi lebih memilih untuk minum air sejuk berbanding air biasa. "Antara banyak-banyak jenis minuman, rasulullah suka minuman manis dan sejuk." (Saidatina Aishah r.a). Hadith itu bermaksud Baginda menggemari minuman manis dan sejuk, iaitu samada campuran madu atau "nabiz" (rendaman buah tamar).

Air sejuk yang nabi suka bukan minuman berAIS ye ... ais dan sejuk tu banyak beza dia. Air sejuk yang nabi minum tu ialah air yang disimpan semalaman di dalam bekas tertutup. Kebiasaannya orang arab simpan air dalam takar atau bekas yang dibuat dari kulit unta.

Kalau kat Malaysia, kita boleh simpan air dalam labu sayung ataupun tembikar tanah sebab air dia confirm sejuk, saya dah pernah try..walaupun cuaca panas memanjang, air dalam tu maintain sejuk je.

air sejuk sangat
Labu Sayung


Kalau dari segi hukum plak, MAKRUH hukumnya minum air terlampau sejuk (BERAIS) dan PANAS. Kalau dari sudut perubatan pula, minum terlalu panas boleh merosakkan saluran esofagus. 

minum ais
2 in 1. Gambar dan Nasihattttt!!!!


Apa yang nabi dah buat, kita pun buat, in sha allah ganjaran pahala untuk kita sebab menghidupkan sunnah nabi. walaupun benda yang simple, ikut jela, tak rugi pun. Apa yang nabi buat mesti ada sebab dan kebaikan disebaliknya yang kita sendiri tak tahu. Semoga kita semua beroleh manfaat darinya...amiinnn.

Regards,
~Rahmah~
Write with Love and Passion

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Ummi Amni~Haziq

Thursday, 21 November 2013

Lecithin Memang Kerja dia Pecah Lemak Orang !!!!


Assalamualaikum.....

Ni la di antara product HOT malaysia. Lecithin si pembakar lemak. 



lemak


ni sedikit fakta berkenaan dengan Lecithin:

Tahukah anda..????

  • Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian.

  • bertindak sebagai pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak2 yg lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini.

  • diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
  • membantu mengurangkan atau mecegah penyakit berkaitan hati.
  • adalah zat utk kecantikan. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
Testimoni Lecithin

  • bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  • sebagai sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.
Best kan? Murah sangat Lecithin ni, semua orang boleh beli. Kalau nak special price lagi, sila contact Rahmah ye !!!

Regards,
~Rahmah~
Write with Love and Passion





Terima Kasih Sudi Singgah Blog Ummi Amni~Haziq

Benarkah Kafein Halang Penyerapan Kalsium????

Assalamualaikum...

Siapa penggemar kopi ???? Ada pendapat mengatakan yang kopi menyebabkan anda mudah diserang osteoporosis.

Kajian terhadap kesan cafein pada penyerapan kalsium ni bagaimanapun kurang meyakinkan pada waktu ini.



Cafein meningkatkan jumlah kalsium yang disingkirkan melalui air kencing tetapi sehingga sekarang pasukan penyelidik belum temui bukti kukuh yang menunjukkan kaitan di antara pengambilan cafein dan kehilangan jisim tulang.

Jurnal tahun 2000 daripada Journal of Bone and Mineral Research dan Journal of the American Diabetic association tahun 2009 tidak dapat temui kaitan yang signifikan antara kehilangan mineral dari tulang dan pengambilan cafein.

Cafein bersifat meransang, dalam masa yang sama ia bersifat diuretik. sifat diuretik ini akan meningkatkan amaun kalsium disingkirkan selepas beberapa jam pengambilan melalui urin. Para pengkaji melihat inilah punca yang mengaitkan cafein dan osteoporosis.

susu sumber kalsium
Penyelidik juga mendapati bahawa cafein juga boleh mengganggu penyerapan vitamin D. disebabkan vitamin D penting dalam membantu penyerapan kalsium, ini adalah sebab kedua yang mengaitkan kalsium dan osteoporosis.

Kajian dari Universiti Creighton melibatkan golongan wanita berusia 65 tahun ke atas menunjukkan pengambilan cafein lebih daripada 300mg memberi kesan negatif kepada tulang wanita tersebut. Tapi, kajian ke atas wanita muda menunjukkan pengambilan cafein yang sederhana tidak memberi kesan negatif kepada kesihatan tulang mereka.

Satu cawan kopi (bersamaan 150 mg cafein), kira-kira 5 mg kalsium dikeluarkan dari tulang melalui air kencing (nilainya satu sudu besar susu). so, kalau nak tulang yang sihat, pengambilan cafein perlu dihadkan tidak lebih dari 300 mg sehari.

Jarakkan waktu pengambilan kalsium dan kopi sekurang-kurangnya 2-3 jam.

Kalau nak beli supplement kalsium, make sure ada vitamin D sekali di dalamnya sebab penting kalsium diserap oleh badan. kalau tanpa vitamin D, baik tak payah ambil kalsium sebab sia-sia je, silap2 tak de manfaat kat kita sebab kalsium tadi disingkirkan melalui urin kita camtu je.

Ni supplement kalsium shaklee. diberi nama ostematrix. sangat best. mak saya suka sebab hilang kebas-kebas kaki, lengu-lenguh badan, lawas. mak saya ambil dengan omegaguard sekali, untuk sendi-sendi dan kolestrol.

ostematrix
Sape tak larat nak cukupkan keperluan kalsium sehari 1000mg, ambil la ostematrix ni, senang, tak payah minum2 susu. especially utk ibu mengandung dan menyusu, kalsium sangat penting ye. lagipun ambil ostematrix ni bebas kolestrol. tak de la badan naik.

Kalau nak tau, saya pengamal tegar kalsium !!! 

Regards,
~Rahmah~
Write with Love and Passion.




Terima Kasih Sudi Singgah Blog Ummi Amni~Haziq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...