Tuesday, 7 July 2015

Report Card di usia 5 tahun.

Assalamualaikum

Bulan Jan yg lepas haziq dah pun saya hantar ke tadika 5 tahun.. saya decide utk hantar ke pasti. Dekat dgn rumah. Sebenarnya saya berkenan dgn tadika Little Caliph di Bandar Baru. Maaf,saya tak boleh bagitahu di mana saya tinggal ats sebab faktor keselamatan. Phm2 la skrg ni,info2 yg penting kene sorok. Tp saya percaya yg readers semua org2 yg baik dan bersih hatinya.

Dekat Bandar Baru tu memang crowded. Dgn UTC kat situ,pasar lagi so mustahilla utk parents dpt parking. Terpaksala double park dan menghalang lalulintas. Nak2 pulak ada kecurian jenis pecah2 cermin kete sebab dorg dah aim kete yg park ialah kete parents, lagila mudah dorg nak buat kerja..tadika pulak kat tgkt ats rumah kedai..hmm..ats sebab tu saya terpaksa hantar Haziq ke sekolah Pasti..sangat dekat dgn rumah..parkingnya jauh lebih bgus dr tadika Little Caliph..

Tapi......ada tapinya..

Pada mulanya semuanya ok..cikgu kelasnya ada 2 org..tapi sejak 2,3 bulan ni dah jadi sorang..sorang demi sorang tinggalkan PASTI..kenapa??tu saya tak pasti. Saya agak mungkin faktor gaji yg rendah..paling tinggi gaji cikgu rm900..saya agak je.

Dulu masa mula2 sekolah memang saya follow up closely dgn cikgu dia. Cek perkembangan dia,participate ke tak dia dlm kelas?feedback yg saya dpt dr cikgu farha memang positif,haziq belajar dlm kelas. So saya lega.syukur sebab dia nak join meny├ányi membaca sama2 dgn murid lain. 

Lepas pada tu saya dah kurang bertanya...saya anggap everything just fine. Sebab haziq balik sekolah bersama ilmu yg dia belajar kt sekolah..doa,matematik,bacaan hadith semua perfect...bijak anak ummi...

Sampaila pada 20.6.2015 iaitu hari sabtu ummi sangat2 terkejut dan tak sangka..anak ummi dapat no last dlm kelas..25/25. Dahla kelas 5C kelas yg last sekali..

Bila ditanya,cikgu ida cakap Haziq taknak buka mulut..tak nak ikut arahan..cikgu suruh color objek yg bsr tapi haziq color semua objek. Cikgu farha dah takde sebab berhenti. Cikgu farha dpt keputusan SPM bagus so dpt masuk universiti.

Saya faham..anak saya autistic so agak sukar nak handle dia tp takla susah mana cuma nak tarik minat dia mula2 tu je. Lepastu dah ok dah. Cakap clear so dia akan fhm arahan apa nak dibuat.

Cikgu kata bila cikgu tanya,dia akan soal cikgu balik. Contohnya bila tanya Haziq makan apa??nanti Haziq akan ilang soalan yg kita tanya pada dia tadi.

26.6.2015 ade cikgu sorg lg tanya saya psl haziq. Cikgu ni akan train dorg beratur utk baca zikir sblm lepaskan dorg keluar tadika. Anak puan x boleh focus,dia ada apa2 masalah ke? Mula2 saya tak nak bgtau sebab saya risau dia tak pernah dgr what is autism plak. Lepas tu dia tanya lagi "haziq ade autism ke puan?" Lepas dia kuarkan perkataan tu saya pun ckp ye...cikgu ckp ok xpe so saya akan train dia spt autism...lega hati saya.

Dalam hati saya sekarang bercelaru,berkecamuk..mesti dapatkan sesuatu utk haziq to overcome his autism sebelum exam bulan 9 nanti..

Tunggu apa solution saya utk haziq ye dear..saya ada sesuatu yg so far saya percaya pd keberkesanannya...in sha allah saya pasti share utk manfaat kita semua.

Maaf ye..xde gambar pape utk entry kali ni.



Terima Kasih Sudi Singgah Blog Ummi Amni~Haziq

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...